dissabte, 16 de gener del 2016

UD secció 7 - Capes de la Terra: Escorça, Mant i Nucli. Atmosfera,Hidrosfera i Biosfera.

7.- Capes de la Terra: Escorça, Mant i Nucli. Atmosfera, Hidrosfera i Biosfera.

La Terra és un planeta rocós, anomenat Geosfera, amb un radi mitjà de 6378 Km i dividit en 3 capes; també posseeix una envoltura gasosa, l'atmosfea, una altra líquida, la hidrosfera i tot un conjunt d'éssers vius que coneguem com a biosfera.

• Geosfera: De capes, en té tres bé diferenciades:

• L'escorça és la més externa. N'hi ha dues tipus: l'escorça continental, composta per granit i l'escorça oceànica, composta, principalment per basalt, que es forma a partir de les dorsals oceàniques (d'origen volcànic) on es genera aquesta. Així doncs, segons la teoria d'expansió oceànica de Hess constantment l'escorça oceànica es genera a les dorsals i es destrueix a les zones de subducció ubicades, sobre tot, properes a les foses oceàniques. Ambdues capes tenen grosors i densitats diferents: l'escorça oceànica és més prima i densa que la continental.





• A més profunditat trobem el Mant que hi arriba fins als 2900 Km (Discontinuitat de Gutenberg). Tot i que els materials del Mant arriven a temperatures des de els 1000 ºC fins als 4000 ºC, els trobem en estat sòlid a causa de les grans presions que hi ha cap a l'interior. Estimem que el mant es composa, principalment, de roques anomenades Peridotites (Roques amb minerals de ferro i magnesi més denses que el basalt)

• Davall del Mant hi és el Nucli, amb temperatures superiors als 4000 graus Centígrads, subdividit en dos capes: nucli extern, líquid, fluid i amb corrents de convecció i nucli intern sòlid (de composició aproximada de ferro i niquel).

• Els mars, oceans, rius i llacs constitueiexen l'hidosfera. Quasi tot l'aigua del planeta és salada (un 97%), mentres que la resta és aigua dolça (3%), amb un percentatge ample d'aigua gelada als pols.

• L'oxígen, nitrògen, argò i d'altres gasos minoritaris (diòxid de carboni, òxids de nitrògen...) formen l'atmosfera, es a dir, la capa gasosa que envolta la Terra.

• El conjunt de tots els éssers vius que hi ha a la Terra constitueixen la biosfera. La seua influència en la resta de envoltures terrestres és molt significativa, ja que les plantes, mitjançant el procés de fotosíntesi, desprendren oxígen a l'atmosfera, utilitzat pels animals, bacteris i fongs en el procés de respiració. Tots els éssers vius són composts d'aigua en diferents quantitats (sempre més del 50%). Molts d'aquests viuen en l'aigua i tots depenen-ne. Els autòtrofs agafen aigua i sals minerals del sol i les intercavien amb la resta de compartiments, generant un continu moviment de matèria que anomenem clicles biogeoquímics (cicle de l'aigua, del carboni, del nitrògen, del fósfor, del sofre, etc.).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada